Unutkan ve barbar

Hasan

New member
Bu günlerde, yıllar önce Gainesville'deki Florida Üniversitesi'nde misafir profesör olarak Tampa'dan çok da uzak olmayan bir yerde yaşarken aldığım notların çoğunu yeniden okuyorum. Gökyüzünün içinden ve ötesindendiğer konuların yanı sıra siyah insanların şeker fabrikalarında köleleştirilmesini konu alan Küba romanım.

Şeker fabrikaları, şekeri dünyaya ihraç edilen kamışın yetiştirildiği büyük çiftliklerden başka bir şey değildi. İspanyol kökenli ve hatta doğrudan İspanyol olan Creole sahipleri, daha sonra muhteşem kârlarının bir kısmını menşe yerlerine, çoğunlukla Bask Ülkesi ve Katalonya'ya yatırdılar.

Böylece bugün tarihsel özerklikler olarak adlandırılan bu iki bölgeyi, on dokuzuncu yüzyıl sanayileşme ve ilerlemesinin en modern ve öncü bölgeleri haline getirdiler. Kötü niyetli biri, her iki yerdeki ekonomik yükselişin, doğrudan köle ticareti olmasa da, yani köle ticaretine dayalı olarak, bu kölelerin iş gücü olarak kullanılmasından kaynaklandığını iddia edebilir.

Notlarımdan, 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar siyah kölelerin ruhu olup olmadığından şüphe edildiğini ve bunun sonucunda bazı Kilise üyelerinin kutsal törenleri alamayacaklarını düşündüklerini anlıyorum. Bu bakış açısının aksine, tam tersini ifade eden bir görüş daha vardı: Kölelerin ruhları vardı ve bu onların, elbette vaftizden başlayarak, kutsal törenleri almalarına izin veriyordu. Bir dönem Afrika limanlarından yola çıkmadan hemen önce, onların ulaşımını sağlayacak kişiler tarafından vaftiz edilen siyahilerin olduğu biliniyor.

Notlarımdan birinde, bu toplu vaftizlerin geçerliliğiyle ilgili endişe duyan bazı dini otoritelerin kendilerini insan ticaretine adamış kişilerden talep ettiği bilgilerden alınan bir referansı yazıya döktüm. Alıntı yapıyorum: “Onları nakletmek için topraklarından götürdüklerinde vaftiz törenini gerçekleştirdiler, eğer çoksa bir bezle üzerlerine birkaç serpme su döktüler veya tehlikeyle sadece başlarını yıkadılar, çünkü bu ağızlıkların saçları vardı. o kadar kalın ve sıkıydı ki, vaftizin meşruiyeti için su, bedeni gerektiği gibi yıkamadı”.

Yakalanıp bilinmeyen bir yere götürülmenin yarattığı dehşete, bazı kölelerin itiraf ettiği gibi, yenilmek üzere derilerinin yüzülmesinden önce üzerlerine serpilmenin olduğuna inanma paniğini de eklemek gerekiyordu… Bu vaftizler o kadar kötü uygulandı ki bazı dini din adamlarını endişelendirdi. yetkililer, kölelerin efendilerinden, vaftizin uygun bir şekilde alınmadığını düşünmeleri halinde yeniden vaftiz edilmelerine izin vermelerini istedi.

Kilise, siyah kölelerin Hıristiyanlaştırılmasıyla ilgileniyordu ve bazı üyeleri, onların efendileri tarafından istismar edilmesini engellemeye çalıştı ve onlara yönelik ilmihaller yayınladı. Siyahlara yönelik Doktrini ben yönetiyorum. Hıristiyan doktrininin açıklaması, 18. yüzyıldan beri el yazısıyla yazılmış olmasına rağmen (1989'da yeniden basılmıştır) 1823'te Küba'da ortaya çıkan bir metin olan siyah bozalelerin kapasitesine uyarlanmıştır. Doktrin'de köleye hakaret edilmez, ancak “efendisine karşı büyük nezaket göstermeli, ona hizmet etmelidir çünkü Tanrı ona hizmet etmesini istemelidir, onu çok sevmelidir çünkü Tanrı ona onu çok sevmesini emretmektedir.”

Herhangi bir yorum memnuniyetle karşılanır. Kilise, köleyi Hıristiyanlaştırarak, protesto ya da özgürleşme arzusu olmadan, yaşamının gerekli teslimiyete uyarlanması durumunda ona cennet vaat ediyordu. Doğal olarak bunlar farklı zamanlardı. Kilisenin artık çok farklı bir bakış açısı var. Bugün birçoğumuz, atalarımızın siyah bir adamın ruhu olmadığını ve köleliğine rıza göstermediğini düşünecek kadar nasıl bu kadar kalpsiz olabildiklerini merak ediyoruz. Ancak pratikte çok fazla değişmedik. Yeni gelen ve siyasi mal olarak kullanılan reşit olmayan çocukları kabul ediyor muyuz? Evcil hayvanlarımız daha iyi muamele görüyor ve hatta koruyucu yasalara sahipler.

Atalarının köle olarak gemilere gönderildiği kıyılardan ülkelerinin sefaletinden kaçarak tekneyle gelenlere karşı bizim torunlarımız bizim hakkımızda ne diyecek, merak ediyorum. Sırf bu yüzden bu kadar unutkan ve barbar olmasaydık onları hoş karşılamak zorunda kalırdık.

Carme Riera İspanyol bir yazardır.

Telif Hakkı La Vanguardia, 2024