Sarılmalar ve vedalar

Hasan

New member
İnternetteki bir haber, Dunedin havaalanının (Yeni Zelanda) terminallerdeki vedalaşma süresini sınırlamaya karar verdiğini bildirdi: kucaklaşmalar üç dakikadan fazla süremez. Havaalanı müdürüne göre çok daha az dayanabilirler çünkü bir araştırmada okuduğunu iddia ettiği “mutluluk hormonlarının” (oksitosin ve serotonin) salınması için 20 saniye yeterli görünüyor.

On yıl boyunca Arjantin'in dışında yaşadığım için, havalimanlarındaki vedalar hakkında biraz bilgim var, bu yüzden birisinin bu ritüellerde mutluluk hormonlarının salgılandığını düşünmesi bana tuhaf geliyor (eğer bazı biyologlar beni inkar etmek istiyorsa, devam edin). Buenos Aires'ten Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek üzere her ayrıldığımda (ya da tam tersi), veda etmek acıyı ertelemekle eşdeğerdi, sanki çeşitli duraklarda acı çekerek onu biraz daha az hissetmeyi başarıyordum. İçmek istemediğim, aslında tüm süreç boyunca dokunmayacağım bir kahve satın almak; bariz olanı belirtmemek için önemsiz şeyler hakkında konuşun; Onları bir daha ne zaman göreceğimi bilmediğimi düşünmemek için ailemin ya da partnerimin söylediklerini dinlememek, bavulların kapaklarını kontrol etmek, sinirlenmek ve protesto etmek, bu sekanstaki sahneleri uzatmak için tasarlanmış sahnelerdi. veda zamanını olabildiğince uzun tuttum çünkü bundan sonra gelen şey (son kucaklaşma) kesinlikle dayanılmazdı. Pasaport kontrol memurları kaç tane gülümseyen, serotonin dolu yüz görecek? Birkaç kişiden şüpheleniyorum.

Seyahat etmek artık çekici ya da eğlenceli olmaktan çıkmakla kalmıyor; bazen üzücü de oluyor. Ve böyle olması iyi bir şey. Hüzünlere ihtiyacımız var. Biletlere ve bunlara eşlik eden kararlara çok yüksek fiyatlar ödediğimize göre, en azından sevdiklerimizle vedalaşmak için ihtiyaç duyduğumuz zamanı (ve alanı) bize garanti etmeliler.

Dunedin havaalanı hakkındaki makale, karşılama sürelerinin sınırlandırılmasıyla ilgili hiçbir şey söylemiyor. Ve bu mantıklı çünkü hiç kimse o çok özlediği kişi nihayet geldiğinde havaalanında vakit kaybetmez. Geliş salonunda birbirlerine sarılanların serotonin dolu olması gerekir ama havalimanından ilk çıkanlar oldukları için trafiği engellemedikleri için mutluluklarını istedikleri kadar ifade etmekte özgürler. Keşke havaalanı patronları, sinir bilimcileri ve pazarlama uzmanları “mutluluk” kelimesini daha az küstahça kullansalar. Ayrıca hissettiğimiz her şeyin hormonal bir açıklaması olmadığını da kabul ediyoruz. Sevdiğimiz bir hayvanı kaybetmenin acısı, ayrıldığımızda ya da göç ettiğimizde hissettiğimiz acıyla aynı mı? Belki biyoloji için evet. Ancak duygular büyük ölçüde var çünkü onları adlandıracak sözcükler icat ediyoruz. Acının ve mutluluğun kaç biçimini söyleyebiliriz? Dil alanında sınır yoktur. Bunu göstermek için Almanca'da başka dilde olmayan ve “ayrılık acısı” anlamına gelen bir kelimenin bulunduğunu hatırlamak yeterli: abschiedsschmerz. Üç dakika süreceğini sanmıyorum.