Medeni adam

Hasan

New member
Norberto Bobbio'ya göre uygar insan doğası gereği hoşgörülüdür: “Başka bir insanın kendisi gibi olmasına izin veren kişidir.” Üstelik rekabet veya rekabet ruhu bunaltıcı ve zararlıdır. Kazananların ve kaybedenlerin olmadığı bir dünyada yaşamak istiyor.

Herman Melville'in “Katip Bartleby” hikayesini hatırlıyorum. Bu temiz ve yalnız karakter, kimsenin üzerine tırmanmayı düşünmeden, başkalarının hayatlarından belgeleri kopyalayan bir pencerenin yanında çalışıyor. Hiçbir şeyin onu bağlamaması nedeniyle yenilmez olan bir adam gibi görünüyor. Belirli bir laissez-faire doktrinine göre yaşıyor.

Kısacası Sergio Pitol, Bobbio'nun fikrinde muazzam bir şey olduğuna inanıyor ve Meksika yaşamının gözlemlemek zorunda kaldığı bozulmayı anında fark ediyor. Bazı tanıdıklarının kibrini ve yozlaşmışlığını düşünür ve bunların kendisinde uyandırdığı “aşağılamanın büyüklüğünü” keşfeder. Ve uygar bir insan olmaktan ne kadar uzak olduğunun farkında ama artık dünyanın durumu bu değil mi? Her gün gazeteler bize aşağılık insanlardan bahsediyor. Kompulsif küçümseyicilere dönüşüyoruz. Gerçek şu ki biz rekabet etmek, kazanmak ya da mağlup olmak için eğitiliyoruz. Okul notlarından Hıristiyan uygulamalarına: “İyi bir mücadele verdim, yarışı bitirdim, inancımı korudum. Sonunda taç benim için hazırlandı” (Timoteos 4:7-8).

Zamanın değerini öğrendiğimizden beri rekabet doğal ve haklı olarak sunuluyor. 1836'da Londra'da zaman satan John Belville'i düşünüyorum. İşadamları kamu saatlerinin geçersizliğinden şikayetçiydi. Bu “yalancı saatlerin” büyük kayıplara neden olduğunu ve etkili bir şekilde rekabet etmelerini engellediğini söylediler.

Belville ailesi, yüzlerce abonenin zamana ve “Smithian”a karşı ticari bir rekabete girmesiyle 1940 yılına kadar bu işi sürdürdü.

Ölüm bizi doğduğumuz andan itibaren bir maratona sokar. Mary Shelley'nin “The Englishman Reanimated” adlı öyküsünde Roger Dodsworth, St. Gothard Dağı'nda çığ altında gömülür. Ölmez ancak düşük sıcaklık nedeniyle askıya alınmış animasyonda kalır. Bu 1654'te olur ve 19. yüzyılda yeniden dirilir. Görünen ilerlemeye rağmen bu şimdiki zaman onun için yaşanmaz.

Gördüğü bozulma onu bunaltıyor. Ancak ölüm olmasaydı rekabetin bir anlamı olmazdı. Javier Marías, 1983 tarihli “When I Was Mortal” adlı öyküsünde, şüphesiz zamanın önemli olduğunu ve yalnızca yaşayanlar için var olduğunu söylüyor: “Artık gecelerden veya gündüzlerden söz edemem, her şey çaba gerektirmeden aynı hizada. ya da her şeyden önce huzuru ve tatmini bildiğimi söyleyebileceğim rutinler: ölümlü olduğum zamanlarda, çok uzun zaman önce, hâlâ zamanın olduğu yerde.”

O halde medeniyet bir işbirliği mekanizmasıdır. Aslında hayatta kalma şansı en yüksek olan türler, birbirlerine yardım eden türlerdir. Kurtlar sürüler halinde avlanırlar ve avlarını köşeye sıkıştırmayı çok iyi başarırlar. Ve çalışmaya bağımlı olan karıncalar kolonileri için yola koyulurlar. Ancak arılar ve çiçekler gibi farklı türler arasında da birbirine fayda sağlayan işbirliği vardır.

Belki insanoğlu gezegeni daha iyi anlasaydı, bu bize daha az felaket getirirdi. Ayrıca, sefalet konusunda tutkulu olanların, insanın birbiriyle işbirliği yapmayan tek tür olduğunu söylediğini de duydum ama cidden, ben bunu bu şekilde görmüyorum. Burada, Bay Enrique Santos Discépolo'nun tangosunun dediği gibi, başkalarının sırtından geçinenlere, “öldürenlere, tedavi edenlere veya kanunların dışına çıkanlara…” rağmen devam ediyoruz.

Norberto Olivar siyaset bilimci ve yazardır.