Malena Karakas'ta Tango'yu söylüyor

Hasan

New member
Buenos Aires'e başlamadan çok önce bir plan söylemiyorum, ama muhtemelen bir şey, Venezüella şair Juan Sánchez Peláez'in Arjantin dul eşi Malena Coelho ile tanıştım. Stefano'nun romancısının mutfağında, beni almak için bir çaydanlık kaynatıldığı Karakas'ta kabul ettik. Kredi ve sevecen bir öneri olarak aldığım bazı kitapları iade ettim ve Malena, kırk yıl yaşadığım şehirdeki güney kışının en kötüsünden kaçtı. Aynı yerde yoğun ve kurban edilmiş bir sevgi geliştirdi ve sonra akciğer kanserinin kurbanı sonsuza dek gittiğini gördü.

Malena'dan, Güney zarafeti ve aynı zamanda yabancı ve yerel melodisi tarafından şaşırdım, sadece zamanın nasıl ayarlanacağını bilen melezlerden biri. Çünkü o Buenos Aires'ti, ama aynı zamanda Venezuelave kalbi ara hızda atıyordu Buenos Aires'te on yıl sonra da anlamaya başladım. Şirketinin, sıcak zekasının, Wagner'e olan sevgisinin ve Major League beyzbolunun tadını çıkarmayı başardığım Karakas'daydı ve ABD Şampiyonası Venezuela'da adlandırıldı. Malena tango söyledi, ama eş tercih edilen kahve yerine, arepayı yetiştirmedi ve her ziyaret ettiğimizde gittiğimiz “sen” 'den asla vazgeçmedi.

Nadiren, çarpıcı tekilliği ile Malena'nın bana öğrettiğini sanıyorum. Evden uzakta ve aynı zamanda evde takip etmesi gereken yol. Resoleta'daki bölümünde, Ayacucho ve Juncal sokakları arasında Arjantinli Enrique Molina ve Venezüella Mario Abreu'nun resimleri vardı; Monte Ávila'nın baskılarıyla birlikte ve her şeyden önce Sánchez Peláez'in şiirinin sayısız baskısına Gallimard'ın Fransız klasikleri, Malena'nın kalbinden okuyabildiğini. Bana orada olmayı öğreten bir şey, öğleden sonra kahve ile hatırlaması için ona eşlik ederse, Hayatın kendi yeri var ve birçok bölümden olabilirsin. Bu gerçekten çok sevdiği yerler.

2022'nin sonunda, seksen -Nine'de Malena, neredeyse yirmi yıl sonra Buenos Aires'e döndükten sonra öldü. Son dakikaya kadar düşünceleri sevgi dolu mirası etrafında döndü: Sánchez Peláez, Venezüella albümleri ve kitapları, hala değerli olduğu mektuplar ve el yazmaları ile fotoğrafları. Ölümden daha fazlası, sevgisiyle yeniden bir araya gelme umudu, bence Malena unutulmadan korkuyordu, dünyanın dışarı çıkan bir yaşamın önünde kayıtsızlığına. Cenazesi Eylül ayının güneşli bir öğleden sonra Pilar'daki bir alanda gerçekleşti. Orada eşim ve ben, tek Venezüelliler, tabutun üzerinde çiçek bırakmanın diğer anavatanlarının büyükelçileri. Ve mırıldanmak için, hafızayı çağırırken, Sánchez Peláez'in bir zamanlar adanmış ayetleri: “Ve derin vadiler net / sessizce sarılmamızda, / soğuk aşk / ve daha fazlası / Piragua azul / kano için daha fazlası.”

Gabriel Payares bir Venezüella yazarıdır