Klasik müziğin Messi'si

Hasan

New member
28 yıl önce Helsinki'de doğan Klaus Mäkelä, Chicago'da iki kez orkestra şefliği yapmıştı ve dünyanın en önemli beş topluluğundan biri olan, o şehrin Senfonisi'nin çevresindeki müzik ortamının onu “kıtalararası bir müzik Mesih'i” olarak görmesi yeterliydi. Bunu önce Stravinsky'nin “Ateş Kuşu” balesiyle, sonra da Mahler'in Beşinci Senfonisiyle yaptı. Onu, bir asırdan fazla süredir yürürlükte olan ve Georg Solti ve Daniel Barenboim gibi isimlerin halihazırda orkestra şefliği yaptığı bu şehrin Senfoni Orkestrasının başına atadılar. Ancak Mäkelä, başka bir efsane olan Riccardo Muti'nin yerini alarak ancak 2027'de görevi devralacak. “Duyanlar bilir ki atmosfer elektrikleniyor, konserlerden dönüşmüş ve ilham almış bir şekilde ayrılıyorsunuz” Orkestra komitesinden öne çıktılar. Makela, komutanlığa seçilmekten onur duyduğunu söyledi “Çok fazla parlaklığı, gücü ve tutkuyu birleştiren bir orkestra.”

Tarihin en ünlü müzik yönetmenlerinden Herbert von Karajan'ın biyografilerinden birinde şu anekdot yer alıyor:

İki yönetmen Karajan'ın önünde kimin en iyi olduğunu tartışıyordu ve biri şöyle dedi: 'Ben Tanrı'yla birlikteydim ve o bana en iyinin ben olduğumu söyledi.' Karajan ona baktı ve sitem etti: 'Bunu ne zaman söyledim?'”

Muhtemelen gerçekçi olmasa da, o dönemde müziğin kaderini belirleyen en ünlülerin ulaştığı divo statüsünü ortaya koyuyor. Karajan'ı, Toscanini'yi ya da Fürtwangler'i isimlendirmek, müziği mükemmellik ve hatta inanılmaz popülerlik seviyelerine taşımaktır.

Büyük yönetmenlerin ortak detaylarından biri de şudur: Çok küçük yaşlardan itibaren ustalıklarını ortaya koydular. Karajan, 30 yaşına gelmeden Almanya'da “sihirbaz” olarak anılıyordu. Son Bradley Cooper filminde canlandırılan Leonard Bernstein da 30 yaşında New York Filarmoni Orkestrası'nı yönetmişti ve Daniel Barenboim de bu yaştan önce orkestrayı yönetmişti. Zubin Mehta'nın orkestra şefi olarak ilk çıkışı 22 yaşındaydı ve günümüzün en önemlileri arasında yer alan Venezüellalı Gustavo Dudamel, zaten bir gençlik dahisi olarak tanınıyordu; 17 yaşında Simón Bolívar Orkestrası'nı yönetti. Yakın zamana kadar klasik müziğin gidişatına yön veren İngiliz Simon Rattle, Lorin Maazel, Claudio Abbado veya Riccardo Muti gibi isimler için de aynı şeyi söyleyebiliriz.

Doğuştan gelen yetenek ve adanmışlığın ötesinde… eleştirmenlerin veya talepkar izleyicilerin önünde her şey bu kadar basit olmamalı.

Mäkelä'nın kendisi de The New Yorker'da atamasını yayınlayan eleştirmenler tarafından uyarılmıştı: “Podyumda kendinden emin bir teknik sergileyen ancak henüz kendine özgü bir performans kişiliği bulamayan yetenekli genç müzisyen Mäkela'ya göre bu, kimsenin bu kadar çabuk tırmanamadığı bir zirve ve özellikle de gelindiğinde.”

Ve çok çeşitli kalabalığa hazırlanmanız gerekecek. Yakın zamanda ölen en ünlü yönetmenlerden biri olan Japon Seijo Ozawa, Pavarotti'nin davet ettiği Tosca'yı yönetirken La Scala'daki ilk çıkışını hatırladı: yuha. “Pavarotti beni teselli etti. Bana şöyle dedi: 'Bak Seichi, eğer seni yuhalıyorlarsa bu, müzik dünyasının zirvesine ulaşmış olduğun anlamına gelir.' Orkestranın bir üyesi bana Toscanini dahil yuhalanmayan tek bir şef kalmadığını hatırlattı. Ama bu bile beni teselli etmedi. Ancak üçüncü performansta sakinleştiler.”

Berlin Filarmoni Orkestrası dünyanın en prestijli müzik grubu olarak kabul ediliyorsa, yönetmenini de ana gruplardan biri olarak vurgulamak doğru olur. denir Kyrill Petrenko, Kendisi 52 yıl önce doğdu ve Rattle'ın yerine beş yıl önce bu görevi üstlendi. Yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki büyük konser salonlarında beğeni toplayan bir tur gerçekleştirdi. “Genç yönetmenlerin örnek alması gereken bir şey bu. Onun karizması orkestranın kendisinden ayırt edilemez. “Çok sayıda taahhüt üstlenerek müzikal profilini bulanıklaştırmadı” Onu övdüler. Petrenko, asıl zorluğun liderlik etmek olduğunu savunuyor “100 fikri ve 100 farklı beklentisi olan yüz büyük müzisyen.”

Rus, Yahudi ve Ukrayna kökenli Petrenko, Sibirya'nın Omsk şehrinden geliyor. Genç yaştan itibaren Viyana'ya yerleşti ve kültürel eğitimi, o kalışı ve ardından Berlin'deki kalışıyla damgasını vurdu.

Bin gölün ülkesi Finlandiya, dünyaca ünlü mimarlara ve ünlü sporculara ev sahipliği yaptı. Ayrıca Sibelius gibi ünlü müzisyenler ve son yıllarda en alakalı orkestra şeflerinden bazıları. Mäkelä'nın profesyonel müzisyenlerin oğlu olarak ve tam olarak Sibelius olarak adlandırılan en ünlü akademiye sahip olarak orada ortaya çıkması tesadüf değildir.

“Finlandiya Ulusal Operası'nın çocuk korosuna katıldığımda yedi yaşındaydım ve Bizet'in Carmen performansı sırasında orkestra, koro ve solistlerin birleşimini görünce şef olmak istedim.” bir röportajda söyledi. Kendisini tamamen meteorik bir kariyerle orkestra şefliğine adamadan önce olağanüstü bir çellistti: Yirmi yaşındayken İsveç Radyo Senfonisini yönetiyordu ve 2020'den beri Oslo Filarmoni Orkestrası'nın şefliğini yapıyor. Bu pozisyonlara Paris Orkestrası ve Amsterdam Concertgebow'un yönetmenliğini de ekliyor.ve neredeyse yarım yüzyıldır halihazırda beş albüm kaydettiği Decca Classic plak şirketine özel olarak imza atan ilk yönetmendir. Bir sonraki durağınız Chicago.