Jorge Lanata, o sönmeyecek alev

Hasan

New member
Jorge'yi saymak zor Bir bakıma Lanataözellikle de şu anda, yalnızca gidişinin acısı hakimken. Ancak tüm bu kafa karışıklığının ortasında – ki bunun darbeler ve şoklar olacağını bilsem bile – Lanata'yı sadece bir gazeteci olarak değil, hatırlamak isterim. tarihin en yaratıcısıancak son derece büyüleyici ve çekici bir adam.

Onun arkadaşı değildim ama şanslıydım ve onunla uzun süre, tek başıma, farklı zamanlarda tanışma fırsatım oldu. Sevgiyi pekiştiren ve son yıllarda sevilen Radio Mitre'daki son başarılı macerasında Lanata Sin Filtro ekibinin bir üyesi olarak ona eşlik etme olasılığını doğuran bir dizi hikaye ve durum.

Bu hikayeler marjinal bir televizyon stüdyosunda geçiyor, Martín Caparros başını sallayıp içki içerken onun evinde geçiyor, uzak ülkelerde geçiyor. Ekiplerden birinin üyesiydim Hikayeler anlatmak için dünyayı dolaştı şikayetleri ve tartışmaları nedeniyle medyada yersiz kalınca. Bir zamanlar Çin'de tanışmıştık otoyolda mahsur kaldıkLanata, sadece Mandarin dili ve benimle konuşan şoför. Güney otoyolunda dört saat, çıkmaz sokak, sigara yok. Gazeteciler, medya stajyerleri ve başımıza gelen her şey hakkında konuşarak zaman öldürdük: anlatma sanatına olan sarsılmaz tutku.

Lanata bize bunu söyledi yazmayı asla bırakmayacağız. Başka evrenlerin iletişimcileri olarak büyüsek bile, daktilo etme ve hikaye anlatma zanaatını asla bırakmayacağız. Kafalarımıza düzen veren buydu, bizi diğerlerinden farklı kılıyordu. Ne pahasına olursa olsun ilerlememizi istedi. Harika bir danışmandı. Size nasıl söyleyeceğini biliyordu: “Bunu yap, bu işte iyisin ama bunu yapma çünkü işler senin için ters gidecek. Sen bu konuda iyisin…” Ve haklıydı. Ona vurdu. Gölgede kalan yetenekleri görecek bir burnu vardı. Onu nasıl cilalayacağını ve parlatacağını biliyordu. Lanatistalar, pek çok sevgili meslektaşım; her birinin arkasında kendi erdemleri, Jorge'nin nasıl göreceğini bildiği özel kapasiteleri vardı.

Muhalefet kabul edildi. O, bakış açısından çok soruyu düşünen bir gazeteciydi. Lanata konusunda sormak zorundaydın. Akıllıca sorman gerekiyordu. Cevaplarla ilgilendik. Bizim işimiz sormaktı. Yorum yapma. Ancak tartışma olasılığı ortaya çıktığında Lanata suyu akıttı. Kontrpuanı kabul etti ve kutladı; masasında tek anlamlı ve baskın bir fikir değil, daha ziyade değişme ve farklı düşünme olanağı sunan yapıcı bir ruh vardı. Lanata zorbalara güldü, ikna olmuşlarla dalga geçti, Lanata bize şüphe etmeyi öğrettişüpheye, nihayet hakikat arayışına yatırım yapılacak sermaye olarak değer vermek.

90'larda Lanata iktidara karşı muhalefetin vücut bulmuş haliydi. Gazeteci olmak, diğer şeylerin yanı sıra, gücü sorgulamaktı ve hala da öyle olmaya devam ediyor. Yumurtanın üzerindeki kılları bulun. Bu işe, şu aksiyomu güçlü bir şekilde somutlaştıran adamla birlikte çalışma hayalinin peşinde geldik: Gazeteci ol, gücü sorgula. Bunu başaranlarımız bunu özel bir şey olarak yaşadılar, onun ateşiyle aydınlanma şansına da sahip olduk. Onun alevi asla sönmeyecek: O çoğumuzun içinde yaşıyor ve yaşayacak.