Eğitimi eylem ve vizyonla dönüştürün

Hasan

New member
Bir eğitim kurumuna başkanlık eden birinin rolü önemli ölçüde gelişti. Sadece idari bir yönetici olmaktan çıktı stratejik vizyon sahibi, pedagojik bir lider, etkili bir iletişimci ve proaktif bir değişim temsilcisi. Bu dönüşüm yalnızca kurumların dışında meydana gelen değişikliklere bir yanıt değil, aynı zamanda daha bütünsel ve çok yönlü bir eğitim liderliği görüşüne doğru doğal bir ilerlemedir.

Okulların insan ilişkilerinin, duyguların ve deneyimlerin öğrenmenin itici gücü olduğu yaşam alanları olduğunun anlaşılması, derin bir değişime öncülük ediyor. Etki liderliği, yöneticinin geleneksel rolünü yeniden düşünmeyi ve onu ekibinde yenilikçiliği ve refahı yönlendiren bir değişim temsilcisi rolüne dönüştürmeyi gerektirir.

Dijital aşırı uyarımın ve sürekli değişimlerin damgasını vurduğu bir dönemde, yöneticiler bu yeni eğitim ekosisteminde rehberlik etme fırsatına ve sorumluluğuna sahip.

Öğretmenlerin dinlendiklerini ve değerli olduklarını hissedecekleri bir ortam yaratmak bir lüks değil, stratejik bir gerekliliktir. Öğretmenlerin iş tatmini (ve neden olmasın, mutlulukları) sadece performanslarını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda eğitim kalitesini de doğrudan etkiliyor. Motivasyona sahip bir öğretmen dinamik sınıflar yaratır, merakı uyandırır ve öğrencilerde eleştirel düşünmeyi teşvik eder.

Etki liderliği Excel elektronik tablolarıyla veya ders kitabı sözcükleriyle ölçülmez. Eski uygulamaları sorgulama cesareti, gerçek değişiklikleri uygulama yaratıcılığı ve dayanıklı ekipler oluşturma becerisiyle ölçülür. Örneğin, bitmek bilmeyen toplantıları düşünmeyi bırakıp öğretmenlerin başrolde olduğu ortak yaratım alanları tasarlamaya başlarsak ne olur? Ya yapısal sorunlardan bahsetmek yerine zamanı optimize etmek için basit teknolojilerin kullanılması gibi somut çözümlere odaklansak?

İnovasyon yalnızca yeni araçların uygulanmasıyla ilgili değildir; Bu bir tutumla ilgilidir, gelişmek için kendimizi rahatsız etmeye istekli olmakla ilgilidir. Etkiyle liderlik eden bir yönetici denemeyi teşvik eder: test edin, başarısız olun, öğrenin ve uyum sağlayın. Hataların hem öğrenciler hem de yetişkinler için öğrenmenin bir parçası olduğunu örneklerle öğretin.

Etkili liderlik etmek aynı zamanda zor ama gerekli kararları almak anlamına da gelir. Bazen bu, artık hizmet etmeyen paradigmalardan kopmak anlamına gelir. Okul programlarını yeniden düşünmek gerekli mi? Öğretme stratejilerini hiper bağlantılı bir dünyaya uyarlamak mı istiyorsunuz?

Daha deneyimli öğretmenlerin yenilere rehberlik etmesi veya yeni öğretmenlerin teknoloji veya diğer konularda daha kıdem sahibi olanlara rehberlik etmesi için akran mentorluğu programları mı oluşturulacak? Bu soruların cevapları kolay değil ancak okullarımızın güncel kalmasını istiyorsak kendimize sormamız gereken sorular bunlar.

Liderlik etmek etkilemektir. Ne fazla ne eksik. Ancak mesele emir veren bir patron olmak değil, ilham veren bir lider olmaktır. Duygusal bağlantı çok önemlidir: Öğretmenleri tanımak, onlara nasıl olduklarını sormak ve erişilebilir olmak. Bu küçük eylemler, güçlü ve kararlı ekiplerin üzerine inşa edildiği temel olan güveni yaratır.

Etki liderliği teoriden pratiğe geçme, büyük fikirleri bir eğitim kurumunun günlük yaşamını dönüştüren küçük eylemlerle birleştirme çağrısıdır. Çünkü bir yönetici amaç doğrultusunda liderlik yaptığında etkisi okulun duvarlarını aşar. Farklı düşünmenin, farklı liderlik etmenin zamanı geldi. Eğitimin buna ihtiyacı var.