Borges'in vazgeçtiği Buenos Aires hakkındaki şiir

Hasan

New member
Spiker ve halihazırda gazeteci olan Antonio Carrizo ile yaptığı konuşmalardan birinde Jorge Luis Borges, muhatabının Buenos Aires'e ithaf ettiği bir şiiri bir taş şiiriyle duygusal olarak övmesine tepki gösterdi: “Bu yanlış.”

Neredeyse gülümseyerek Carrizo, dehanın dillere destan alçakgönüllülüğünden ve mizah anlayışından bahsetti çünkü Borges'in bu kadar ünlü bir şiiri reddedeceğini tam olarak özümseyememişti. Buenos Aires'in efsanevi temelierken dahil Aziz Martin DefterVe daha da kötüsü, bunu birçok eleştirmen tarafından keşif olarak kabul edilen son dizesinden yaptı. Şehre değinerek şöyle diyor: “Ben onu su veya hava gibi ebedi sayıyorum.”

Spiker şiiri, yazarı ve söz konusu ayeti övmeyi bitirdiğinde bu şehrin yetiştirdiği en büyük deha öğretici bir şekilde şunu açıkladı: Bir metaforun etkili olabilmesi için temel bir gereksinimi karşılaması gerekir: doğru olması gerekir. Bir gerçeği keşfedin veya ona ışık tutun. Bu imajı, son yüzyıllarda çok az değişiklik görmüş olan İskoç şehri Edinburgh'a uygulayarak onun değişmez görünmesini sağlayabilirsiniz. Ama baş döndürücü ve sürekli değişen Buenos Aires için değil.

Daha az bilinen başka bir sayfada Borges, Oscar Wilde'ın neden bir klasik olduğunu soruyor ve şöyle yanıtlıyor: çünkü genel olarak haklıdır. Bu durumda aynı şey porteño için de geçerli olabilir.

Borges'in daha gizli, daha ihtiyatlı ve çok endişe verici başka bir şiiri daha var. Elbette titizlikle doğru. Bu yaklaşık Yeni İngiltere,1967, başlıklı dikkate değer pemas koleksiyonunda yer almaktadır. Gölgeye övgü.

Şiir, New England'ın (ABD'nin doğu kıyısındaki) manzarasının kısa ve kesin olmasına rağmen ayrıntılı bir açıklamasından oluşur. “Yaprakların narin bronzundan”, “İncil ve savaşlarla ilgili eski bir söylentiden” ve “Amerika her köşede beni bekliyor” diye söz ediyor. Şiirin on dört beyitinden on ikisinde de böyledir. On üç numarada kırılma, beklenmedik çöküş ortaya çıkıyor ve şöyle diyor: “Buenos Aires, köşelerinde yürümeye devam ediyorum, neden ve ne zaman olmadan.”

Borges bununla bize, tuhaf bir şekilde örtülü bir şekilde, herkesin doğrulayabileceği bir kesinliği ortaya koyuyor: Buenos Aires'in sürekli hareket halinde, sürekli değişen ve değişen bir metropol olduğuBir zamanlar Galiçyalı ve Piedmontlu göçmenleri, daha sonra Paraguaylıları ve Bolivyalıları ve bugün Venezüellalıları, Peruluları ve Kolombiyalıları barındırıyordu.

Burada, gezegendeki en yaygın yiyeceklerin yanı sıra, dağlık bölgelerden, Polonya veya Danimarka'dan gelen yiyecekleri deneyebilirsiniz. Ve yeni olanı özümseme konusunda dikkate değer bir kapasiteye sahip. Buenos Aires her şeyi içine alabilen bir Alef gibi olurdu. Ayrıca New England'a.