Borges'i kaçırmamanız için bir GPS

Hasan

New member
Jorge Luis Borges'le ilk temasım Mario Sapag'ı taklit etmem sayesinde oldu.80'lerdeki başarılı bir komedi programında onu cehaletinden dolayı özür dileyen, gevezelikleriyle ve kaybolan bakışlarıyla komik olan yaşlı bir adam olarak gösteriyordu. Benim için Borges sadece bir isim ve bir şöhretin yankısıydı, tıpkı bugün Bernabeu'yu dolduran ama şarkı söylediğini hiç duymadığım Duki'nin olabileceği gibi.

Evet: Borges'in harika bir yazar olduğunu biliyordum. Nobel ödülünün reddedildiğiniZaman zaman medyada ona saygılı röportajlar veren bir kişiydi ama bir satış masası okuyucusu olarak düzensiz yolum beni hiçbir zaman ona götürmemişti. O halde benim Borges'im Sapag'dı.

Roma, 1981. Jorge Luis Borges, Westin Excelsior Oteli'nde poz veriyor,

Kutsal hale gelen yazarlar var. Onlardan kaçınmak günahtır. Bu yüzden kendimi okumaya zorladım ve bu yüzden fena halde tökezledim. Borges'i okumak çamurda yüzmek gibiydi. Ta ki doksanlı yıllarda bir gün, gerçek bir Borgesçi olan düzeltmen Alberto'ya zayıflığımı itiraf edene kadar. Daha sonra bana kısa öykülerden oluşan Bütün Eserler'in bir cildini ödünç verdi ve bana kağıt parçalarıyla dolu bir yol haritası gösterdi. İşe yaradı.

Borges sadece bir isim ve yankı olmaktan çıktı egzotik ve çekici bir dünya kesicilerin yaşadığı, sofistike bir intikam planlayan bir kadının, New York çete üyelerinin ve “neredeyse dayanılmaz bir parlaklığa sahip küçük, yanardöner bir kürenin” yaşadığı yer. Onunla mesafeleri kısalttım, ona olan korkumu kaybettim ve onun yarattıklarının çoğundan keyif aldım.

Arjantin edebiyatının büyük pop canavarı Borges.  AZ tarafından yayınlanan Daniel Mecca'nın kitabı.
Arjantin edebiyatının büyük pop canavarı Borges. AZ tarafından yayınlanan Daniel Mecca'nın kitabı.

Bugün şair Daniel Mecca, düzeltmen Alberto'nun benim için yaptığını yapıyor: son kitabı “Borges, Arjantin edebiyatının büyük pop canavarı” (AZ) büyük totemin metinlerini bu çaba içinde ölmeden gözden geçirmeniz için etkili bir rehber sunuyor. Teklifi şakacı: Bronzdan korkmamak için bir merhem. Başlangıçta Örümcek Adam, Jagger ve Beatles'ın Beyaz Albümüne göndermeler yapıyor ve hemen okunması gereken on önemli eserden oluşan Borges tarzı bir “kaydırma” öneriyor.

Daha sonra Alberto sayesinde keşfettiğim küçük yanardöner küre “El Aleph”in, Bu, bugün her yerde mevcut olan Google'ın bir tahmini olabilir. ve bunu “The Circular Ruins” veya “Funes the Memoious” gibi diğer Georgie hikayeleriyle ilişkilendiriyor.

Mekke, Borges'in durumunda labirentten çıkmak için değil girmek için kullanılan bir GPS kurar. “Yolları Çatallanan Bahçe”den bizi çoklu evrenler teorisine, oradan da “Rick and Morty” çizgi filmlerine, “Karanlık” serisine, Stephen Hawking’e ve Borges gibi okuyucunun rahatsız edici fikrine götürüyor. bir kara delik.

Elbette kendisine atfedilen ve kendisi tarafından değil Kuzey Amerikalı bir yazar tarafından yazılan, ancak onu besleyen şiirden (“Anlar”) bahseden bir sahte haber bölümü var. görkemli hatalarTıpkı Cervantes Ödülü sahibi Meksikalı Elena Poniatowska'nın bunu kabul etmesi ve Jorge Luis'in çalışmaları üzerine yazdığı bir makaleye dahil etmesi gibi. Mekke, Borges okumanın hayal gücünü eğitmek olduğunu söylüyor. Sonuçta bundan daha eğlenceli bir şey var mı?