Almodóvar ve zarafet

Hasan

New member
Pedro Almodóvar bugün İspanya'da bir kurumdur. Sanırım kısmen kendi hoşnutsuzluğuna rağmen, sınırlı sürüm kategorisi kendi içinde mevcut İspanyol kültürü fikrini temsil etmek. Bunu gösterişle taşıyor ama burası ağır ve sürekli yanlış anlamalara yol açıyor.

Yaptığı işin, kendisinin ve temsil etmesi gereken fikrin değeriyle ilgili hatalar. Birisi o noktaya ulaştığında, kendi meziyetlerinden dolayı mı, yaptığı işlerden dolayı mı övülüyor, eleştiriliyor, yoksa fikrini veren kişi kendisi hakkında bir şeyler açıklamak mı istiyor bilinmez. Bu nedenle Almodóvar'ın filmleri hakkında konuşmak kaygan zeminlere girmek anlamına gelir ve onlar hakkında elbette olduklarından daha fazlasını söylemeyeceğim. çok almodovarian. Ve soyadınız niteleyici bir sıfat ve hatta bir şeytani isim haline geldiğinde, durun: Daha önce var olmayan bir şeyi tanımlarlar ve onu var eden kişi de bir insandır.

Ama şimdi Almodóvar'ın filmleriyle ilgili daha önce kimsenin belirtmediği ve en azından benim fikrime göre kendine özgü bir özellik olduğunu beğendiğim şeyleri söyleyeceğim. Belki de bu özelliğin sadece benim için ilginç olması ve gerçekte hiçbir önemi olmaması nedeniyle. Bu anları yeni filmlerde keşfetmek ya da daha önce izlediğim filmlerde aramak bana verdikleri en büyük keyiflerden biri.

Hızlıca söylemek gerekirse: Almodóvar'ın filmlerinde iyi insanlar kaçak görünüyor. Onlar olay örgüsünün bir parçası değiller, olay örgüsünün gerektirdiği gibi davranan veya başkalarına iyilik sağlayan karakterler değiller. Çoğu zaman oradan geçen insanlar oluyor. Ve o gidiyor. Anlatılan macerada kendisinden hiçbir şey bırakmaz, olayları hiçbir şekilde etkilemez ve kamera çoğu zaman bunları neredeyse hiç kaydetmez. Ama bir şeyi ilan etmek için oradalar.

Bunlar neredeyse fark edilmeyen anlardır, parıltılardır. Kahramanın sokakta takılıp düşmesi veya bir kaza geçirmesi durumunda, zamanında gelmeseler bile yardımına koşan kişiler onlardır. Ya geçerken rahatlık sağlıyorlar, ya da sadece bir jest. Hayatın kendisinde olduğu gibi söylenebilir. Kahramanların ve düşmanlarının yaşadığı talihsizliklerin, maceraların, en yürek burkan çatışmaların ortasında, bu insanlar, çoğu zaman sadece yoldan geçenler veya isimsiz topluluklar olarak ortaya çıkar ve bir şeyler katarlar. İyi bir şey. Bu önlenebilirdi ve belki de gerekli bile değildi. Ama yapıyorlar. Bir el, bir mendil verirler, düşünceli ya da komik bir yansıma verirler. Yönetmen onları neden oraya koyuyor? Bilmiyorum. Bu sahnelerin çoğu harcanabilir. Film onlarsız, o karakterler olmasaydı aynı olurdu. Ama eğer oradalarsa bunun nedeni kasıtlı olmalarıdır. Ve eğer onları oraya koyarsa, bunun nedeni yönetmenin onlara ihtiyacı olmasıdır.

Onlara neden ihtiyacın olduğunu bilmiyorum ve muhtemelen bunu sana asla soramayacağım.. Ama bir hipotezi riske atacağım: bu zamanların karanlığında, onlar salihlerdirinsanların lütfunu, başkalarına bakma lütfunu sürdüren ve somutlaştıranlar. Ne zaman göründüklerini bilmek ister misiniz? Hiç beklemediğiniz bir anda ve size bu ipucunu verecek kişi ben olmayacağım. Lütuf bulunmaz, tezahür eder. Gör onu.